Pszczoła
Co to
za zwierzę
Skrót
informacyjny
pszczoła – łac. Apis, - pszczoła miodna – łac. Apis mellifera
-
królestwo – zwierząt,
-
gromada – owady,
-
nadrodzina – pszczoły,
-
rodzaj pszczoła,
-
gatunek – pszczoła miodna,
-
podgatunek – pszczoła miodna właściwa.
a) matka b)
robotnica c) truteń
Rodzaj pszczoła obejmuje cztery gatunki:- pszczoła olbrzymia, pszczoła
karłowata, pszczoła wschodnia, pszczoła miodna. Dwa pierwsze żyją nadal
dziko a wschodnia, a szczególnie miodna zostały udomowione. Oczywiście
udomowienie pszczół nie pozbawiło ich cech dzikich przodków i nadal
zachowały one całkowitą niezależność i mogą obyć się bez pomocy
człowieka.
Protoplaści pszczoły miodnej pojawili się około 70 mil. lat temu a
ewolucja pszczoły trwała ok. 50 mil. lat i była ściśle powiązana z
ewolucją roślin okrytozalążkowych tj. wydzielających nektar i
produkujących pyłek.
Pszczoła od warunków atmosferycznych znacznie się
uniezależniła budując plastry woskowe w zamkniętych przestrzeniach
uszczelnione kitem pszczelim oraz magazynując zapasy.
Pszczoła miodna właściwa - to owad średniej wielkości o owłosionym
ciele, o różnej intensywności ubarwienia oskórka i włosków - generalnie
w kolorze od jasnej do ciemnej szarości.
Posiadają:
-
głowę z mocno rozbudowanym aparatem gębowym ssąco-liżącym.
-
tułów na którym umieszczone są dwie pary błoniastych skrzydeł i trzy
pary nóg przy czym na tylnej parze nóg samic umieszczone są
koszyczki w które zbierany jest pyłek.
-
odwłok, który u samic w części końcowej zaopatrzony jest w aparat
żądłowy.
Wyróżniamy układy: oddechowy, krwionośny, pokarmowy, nerwowy.
Życie
pszczoły rozpoczyna się od złożenia jajeczka przez matkę pszczelą w
specjalnie przygotowanej przez pszczoły robotnice komórce woskowej .
Dalszy rozwój osobniczy uzależniony jest od tego czy docelowo będzie to:
matka, truteń czy robotnica a to z kolei jest uzależnione czy jajeczko
było zapłodnione czy nie oraz od otrzymywanego pożywienia.
stadium |
matka |
truteń |
robotnica |
Jajo
Larwa
Przedpoczwarka
Poczwarka |
3
7
1
5 |
3
10
4
7 |
3
8
2
8 |
Razem |
16 |
24 |
21 |
Pszczoła robotnica w zależności od wieku wykonuje szereg czynności w
ulu:
- okres przygotowawczy – 1-2 dni,
- czyszczenie komórek – 1-7 dzień,
- karmienie starszego czerwiu – 3-4 dzień oraz 11-15 dzień,
- karmienie młodego czerwiu – 4- 6 dzień,
- odbiór nektaru i ubijanie pyłku – 8-15 dzień,
- sprzątanie ula – 9-21 dzień,
- wypacanie wosku budowa plastrów – 12- 18 dzień,
- obrona ula – 21- 35 dzień i dłużej,
- zbiór pyłku i nektaru – 22 – 35 i dłużej.
Matka
po „wygryzieniu się” ma praktycznie jeden cel udać się na lot godowy i
utworzyć nową rodzinę lub przejąć obecną.
Matka
– to rodzina brak matki brak rodziny, matka reguluje tok życia rodziny
po przez przekazywanie od pszczoły do pszczoły tzw substancji matecznej
– feromony , matka żyje ok. 5 lat w hodowli max 3 lata. Larwa pszczoły
przeznaczona na matkę jest inaczej karmiona. Matka po ok. 5 – 7 dniach
wylatuje na lot godowy i po zapłodnieniu rocznie składa od 100 do 150
tyś jajeczek. Bezwzględnie musi być zapłodniona między 5 a 30 dniem
życia.
Truteń
po osiągnięciu określonego wieku udaje się na trutowisko, każdorazowo
po powrocie do ula jest karmiony ponieważ sam nie pobiera pokarmu.
W sumie truteń – to taki leniuszek, któremu jak się uda z królową to …
ginie, a jak mu się nie uda to też ginie - bo albo go pszczoły nie
nakarmią, albo go wyrzucą z ula przed nastaniem jesieni - ale bez
trutnia tak jak i bez matki niema rodziny.
Pracowita robotnica po wygryzieniu przechodzi kilka cykli
zadaniowych z czego zbieraniem miodu zajmuje się dopiero gdy osiągnie 18
– 21 dzień życia , żyje w zależności od uwarunkowań 30 – 45 dni, z
wyjątkiem pszczoły „późno-sierpniowej”, która przeżywa do wiosny.
Pszczoły prowadzą społeczny tryb życia przez cały rok tworząc tzw
rodziny pszczele, które co roku przechodzą swoisty cykl rozwojowy
podzielony na dwa główne okresy :
-
pierwszy okres – okres intensywnej pracy rozpoczyna się od pierwszego
wiosennego oblotu (luty-marzec
12-15 0C)
a kończy się - ostatnim oblotem pszczół przed zimą,
Okres
ten dodatkowo dzieli się na: odnawianie składu rodziny (kwiecień),
wzrastanie rodziny (maj-czerwiec), naturalnych rójek (pierwszy rój
wychodzi ze starą matką – pierwak), głównego pożytku (czerwiec-lipiec),
odnawiania się rodziny do zimy – (sierpień, wrzesień),
-
drugi okres – okres naturalnego odpoczynku pszczół ( po pierwszych
dłuższych przymrozkach)
Okres
ten dodatkowo dzieli się na dwa okresy:
1.
zimowla właściwa – trwa od ostatniego jesiennego oblotu do pierwszego
wiosennego oblotu,
2.
okres
przejściowy - od pierwszego oblotu wiosennego do całkowitego wyjścia
pszczół z kłębu (intensywne pobieranie wody, noszenie pyłku)
Ciekawym zjawiskiem jest zimowla pszczoły miodnej – w przeciwieństwie do
innych pszczołowatych i owadów zimę przeżywa znaczna część ok. 75%
rodziny zazimowanej a nie tylko matka. W utworzonym zimowym kłębie
utrzymywane są stałe niezależnie od zewnętrznych warunków temperatury
graniczne od + 10 do + 38 0C otoczka zewnętrzna bardzo
zwarta tworzą ją stare pszczoły 120C, warstwa pośrednia
luźna powyżej 240C w centrum znajduje się matka – gdzie
temperatura nie może spaść poniżej 240C.
Pszczoła miodna właściwa od innych owadów wyróżnia się tym, że jest
zwierzęciem hodowlanym, - jako drobny inwentarz ma umocowanie w ustawie
o hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarczych.
Rasy
i linie pszczół – wg ustawy o hodowli i rozrodzie zwierząt do rozrodu są
dopuszczone rasy pszczół:
1.
rasa
środkowo-europejska (krajowa) – „M”, cała Europa najwięcej w Polsce,
jest objęta krajowym programem zasobów genetycznych,
2.
rasa
krainka „CAR” w Polsce ok. 85% ,
3.
rasa
kaukaska „CAU” w Polsce ok. 10%,
4.
rasa
włoska – w Polsce nie ma w żadnej pasiece – oficjalnie.
Kilka
ciekawostek z życia pszczół.
Roczne spożycie miodu przez rodzinę – 90 – 120 kg, pyłku –
przetworzonego w pierzgę – 30 – 40 kg, wody 40 – 60l.
Na
jeden kilogram miodu potrzeba – ponad1 milion kwiatów.
Jeden
kilogram pszczół – to ok. 10 tyś osobników.
Przeciętny dobry rój – to ok. 1,5 – 2,0 kg pszczół.
Dobra
siła rodziny w ulu w głównym okresie rozwoju – to 4 – 6 kg.
Pszczoły rozróżniają kolory: biały – czarny, żółty – niebieski,
orientują się na słońce i widzą do …. 50 cm.
Na
wypocenie jednego kg wosku zużywają 3-4 kg miodu.
Pszczoły informują się nawzajem tzw mową pszczół tj….. taniec
werbunkowy, taniec alarmowy, taniec godowy, taniec rojowy.
Pszczoła
i jej znaczenie gospodarcze
Z
punktu widzenia ogólnego gospodarki - najważniejsze są plony owoców i
nasion, z punktu widzenia pszczelarza najważniejsze są plony miodu. W
sumie jedno drugiego nie wyklucza ale trzeba przyznać, że pszczelarz
jest zainteresowany tylko produktami pszczelimi dlatego pasiekę będzie
lokalizował w miejscu jak największych zasobów „pożytkowych”. Przyjmując
przeciętne warunki klimatyczne w Polsce a więc wiatry, zmienność pogody
to statystycznie przyjmuje się, że opłacalny lot pszczoły na pożytek -
to promień do 2 km. Dlatego pszczelarze do swoich obliczeń zasobów
pożytkowych przyjmują koło o promieniu 1.5 - 2.0 km, które zajmuje
powierzchnie 706 do 1256 ha. Na tej właśnie powierzchni pszczoły powinny
znaleźć przez cały sezon dostateczną ilość nektaru i pyłku umożliwiającą
dobry rozwój rodziny i zadowolenie pszczelarza.
Oczywiście pszczoły latają dalej nawet ponad 10km ale muszą mieć tzw
międzylądowania. Prędkość lotu pszczoły to ok. 25 km/h.
Jakie
rośliny użytkowe interesują głównie pszczelarza ? – z całą pewnością
monokultury; rzepak, gorczyca, słonecznik, gryka.
Oczywiście występuje cała gama innych roślin miododajnych z których
korzystają pszczoły.
- wiosną – wierzby szczególnie IWA, leszczyna, klony, drzewa
owocowe, krzewy owocowe, mniszek,
- latem – rośliny łąkowe, rośliny lasu mieszanego oraz
brzoza, sosna, akacja, lipa itp,
- późne lato – to głównie nawłoć, a także wrzos.-
Rośliny rozmnażające się z nasion muszą być zapylone przez wiatr albo
przez owady a tylko nieliczne między innymi brzoskwinia czy winogron
mogą same się zapylić przed rozwinięciem się kwiatu. Przyjmuje się że 80
–90% gatunków roślin zapylanych jest przez owady a w naszych
szerokościach geograficznych występują w zasadzie dwa typy roślin:
wiatropylne – ok. 22% gatunków i owadopylne – aż 78% gatunków .
W zależności czy roślina jest wiatro - czy owadopylna pyłek
ma inny ciężar i w inny sposób jest przenoszony. Rośliny z samej swojej
budowy są łatwiejsze w zapylaniu lub trudniejsze z tego powodu
rozróżniamy 4 podstawowe cechy budowy kwiatu.
- samopylność, zdolność do zapłodnienia własnym pyłkiem,
- jedna zalążnia, której do zapłodnienia wystarczy jeden
pyłek (pestkowe),
- budowa kwiatu o słupku niższym od pręcików z pylnikami,
- zdolność do obfitego wydzielania nektaru,
Trudniej natomiast zapylają się kwiaty gatunków obcopylnych (zapylanie
krzyżowe) – rośliny ziarnkowe) w tej grupie są odmiany, które mimo
krzyżowego zapłodnienia nie mogą między sobą zostać zapłodnione w żadnym
zestawie i wymagają zapylacza z zewnątrz grupy. Do gatunków lub odmian
obcopylnych pyłek musi być przyniesiony z zewnątrz, to właśnie
uwzględniają nowoczesne nasadzenia. Przy owocach ziarnkowych potrzeba
czasem kilkunastu wizyt w kwiecie, aby uzyskał on stosowną liczbę ziarn
pyłku do pełnego zapłodnienia zalążków w komorach zalążni.
Chcąc
uzmysłowić sobie znaczenie pszczoły miodnej warto uświadomić sobie
wyniki badań mówiące, że obecnie 90% znanych na świecie narodowych
zasobów żywności stanowią 82 roślinne artykuły spożywcze oraz 28
artykułów innego pochodzenia. W 77% potrzebne jest zapylanie roślin
przez pszczoły, aby powstały 82 artykuły spożywcze pochodzenia
roślinnego w tym dla 48% roślin pszczoły są najważniejszymi zapylaczami.
Najwięcej gatunków roślin kwitnie wczesna wiosną – kwiecień, maj – jest
to jednocześnie początek cyklu rozwojowego owadów społecznych oraz
żyjących samotnie. Owady poszukują w kwiatach pokarmu węglowodanowego –
nektaru, oraz białkowego – pyłku.
W tym
przypadku wyższość pszczoły miodnej właściwej polega na tym, że jej
rodzina na początku sezonu składa się już z kilku tysięcy osobników a
nie jak w przypadku trzmieli i innych owadów w pierwszym okresie z
pojedynczych osobników.
Przykład:
gatunek |
Pszczoła miodna |
trzmiele |
inne |
Jabłonie
wiśnie |
99,5
99,9 |
0.3
0.1 |
0.2
-- |
Powszechnie znana jest prawda, że pasieka blisko uprawy owadopylnej
zapewnia dużo wyższe plony. Oddalenie pasieki o 500 – 1000m obniża efekt
zapylania o ok. 30 %, a odsuniecie do 2,5 km redukuje plony do 1/3
dlatego często widzimy pasieki ustawiane tuż przy uprawach rzepaku,
gryki czy w obrębie sadów towarowych.
Kilka
przykładów wydajności miodowej w kg z ha: agrest -60, borówka czernica –
100, chaber łąkowy – 145, czereśnia- 35, facelia w czystym siewie – do
1100, gorczyca – 30, grusza – 10 , gryka – do 300, kasztanowiec – 0,5,
klon polny – do 1100, koniczyna biało-różowa – do 350, lipa drobnolistna
– 1200, malina – 100, mniszek – 225, nawłoć – 80, robinia (akacja) –
1800, rzepak – 150, wierzba iwa – 150, wrzos - 150, śliwa – 30, cebula
nasienna – 60, jabłoń – 20, nostrzyk biały – 600, porzeczka czarna – 70,
słonecznik – 50, wiśnia – 30,
oraz
przykłady wydajności owoców i nasion:
rośliny |
Liczba owoców ze 100 kwiatów |
bez pszczół |
z pszczołami |
1 |
2 |
3 |
Jabłonie
Grusze
Wiśnie
Śliwy
Agrest
Porzeczka czarna
Ogórek
Gryka
Rzepak
Słonecznik
Koniczyna czerwona
Lucerna |
0,0 – 2,7
0,5 – 1,8
0,0 – 0,7
0,3 – 1,2
4,0 – 9,0
0,3 – 1,0
0,9 – 1,2
0,7 – 2,2
3,1 – 45,4
1,8 – 13,0
0,0 – 0,1
0,0 – 0,1 |
6 – 20
8 – 22
2 – 18
11 – 25
27 – 33
42 – 79
69 – 73
11 – 23
68 – 84
86 – 95
65 – 92
2 -5 pszcz.
pszcz.samotnice 20 - 50 |
Co robić gdy użądli pszczoła
Żądło
pszczoły posiada w przeciwieństwie do osy, szerszenia, zadziory - jak
harpun. ( trzmiele – bardzo rzadko żądlą i są pod ochroną)
Długość żądła pszczoły - 2,5 mm, osy - 2,7 mm, szerszenia - 3,7 mm.
Zadziory uniemożliwiają wyjęcie żądła z ciała ofiary posiadającej miękką
skórę (człowiek, zwierzęta). Dlatego po użądleniu człowieka w skórze
pozostaje cały aparat żądlący, który cały czas aplikuję ze swojego
zbiorniczka - jad. Należy natychmiast usunąć żądło poprzez jego
podważenie ostrym narzędziem, żądła nie wyrywamy palcami lub pęsetą
ponieważ wciśniemy do ciała zawartość jadu jaki jeszcze znajduje się w
zbiorniczku.
Pszczoły są agresywne dopiero po ich rozdrażnieniu a to można
spowodować niewłaściwym zachowaniem, postępowaniem jak również zbyt
intensywnymi zapachami – bądź ustawienia się na trasie ich przelotów.
Duszne i parne dni mają wpływ tylko w momencie powstawania zjawiska.
Pszczoły drażni również dwutlenek węgla (atak twarzy). Agresywne są
również na pożytku gryczanym. Generalnie owady żądlą – bo się bronią lub
przypadkowo na nas wpadły.
Wpływ
użądleń na organizm człowieka.
Reakcje są różne i zależą od ilości wstrzykniętego jadu, miejsca ukłucia
oraz indywidualnej wrażliwości człowieka.
U
ogromnej ilości ludzi występuje tylko reakcja miejscowa ból, pieczenie,
zaczerwienienie lekka opuchlizna objawy te mijają po 2-3 dniach.
Natomiast u około 30% ludzi użądlonych mogą pojawić się objawy reakcji
ogólnej – wskazującej na uczulenie na jad. Mężczyźni należą do częściej
dotkniętych alergią i w populacji ludzi nadwrażliwych na jad pszczeli
stanowią 60%.
Przeważająca część reakcji uczuleniowych rozpoczyna się w ciągu 30 min.
po użądleniu ale są przypadki natychmiastowej reakcji.
Najczęstsze objawy to pokrzywka, obrzęk krtani, napadowy skurcz
oskrzeli, spadek ciśnienia tętniczego, zaburzenia w oddychaniu,
omdlenia. U osób z bardzo silnym uczuleniem objawy te mogą się rozwijać
w ciągu kilku sekund a śmierć może nastąpić w ciągu pierwszej godziny od
użądlenia.
Przyjmuje się, że u osoby nie uczulonej na jad silne zatrucie lub zgon
może nastąpić po użądleniu przez ponad 300 pszczół.
Postępowanie.
Jak
postępować gdy już dojdzie do użądlenia.
- jak
najszybciej usunąć w odpowiedni sposób żądło.
- nie
pozostawiać minimum przez 30 minut użądlonej osoby samej sobie,
-
miejsce użądlone przemyć czystą zimną wodą, przetrzeć octem, plastrem
cebuli, rabarbaru, przeciętą pietruszką,
- w
przypadki gałki ocznej przemyć strumieniem czystej wody,
-
jeżeli poszkodowany wykazuję nasilające się objawy reakcji ogólnej lub
informuje nas że jest uczulony na jad to poszkodowanego należy zawieść
jak najszybciej do lekarza.
Jeżeli nie ma możliwości zawiezienia i oczekujemy na karetkę pogotowia
to poszkodowanego układamy z uniesionymi biodrami i podniesionymi do
góry nogami.
Trudniejsze postępowanie jest gdy poszkodowany zostanie użądlony w szyję
, język przełyk i grozi mu uduszenie. Wówczas należy poszkodowanemu
podać do rozpuszczenia w ustach łyżeczkę soli kuchennej dla ługowania
jadu z błony śluzowej, dobrze jest podać kostkę lodu do ssania lub
podawać bardzo zimne napoje, w skrajnych przypadkach musimy włożyć do
gardła – tchawica plastykową rurkę. Jak najszybciej zabezpieczyć
poszkodowanemu pomoc lekarską.
Jeszcze trudniejsze postępowanie jest gdy poszkodowany jest w stanie
wstrząsu i traci przytomność – wówczas postępujemy jak przy reanimacji
tj. 30 razy masaż serca i dwa wdech. Czynności tych nie przerywamy do
czasu odzyskania przytomności przez poszkodowanego lub przekazania
poszkodowanego pod opiekę lekarza.
Wskazanym jest podanie poszkodowanej osobie leku o nazwie Klemastyna lub
mniej zalecanego Difergan. Jeżeli mamy na wyposażeniu gotowy zastrzyk z
adrenaliną to należy go wstrzyknąć w zastępstwie w/w podanych leków, -
poszkodowany bezwzględnie ma być dostarczony do lekarza.
Jak
postępować w razie ataku przez pszczołę.
-
osłonic twarz i szyję rękami lub odzieżą,
- nie
opędzać się,
-
oddalić się w osłonięte ciemne miejsce.
Opracował; W.Wypych
|